STEENGRILL VOORVERWARMEN: MOET DAT?

steengrill voorverwarmen

Je krijgt vanavond gasten en je gaat lekker steengrillen. Gezellig. Maar dan is het ineens al 5 uur en staan ze voor je deur. Oeps. Je bent helemaal vergeten je steengrill alvast klaar te te zetten. Is dat erg? Moet je een steengrill voorverwarmen?

Moet je een steengrill voorverwarmen?

Ja, je moet een steengrill voorverwarmen. Het hele idee van steengrillen is namelijk dat je je vlees, vis of groenten kunt grillen zonder boter of olie. Of in ieder geval met heel weinig. En dat kan alleen op een loeiendhete plaat.

Logisch ook. Want op een koude plaat kun je überhaupt niet grillen. En als ‘ie nog niet warm genoeg is, dan worden je ingrediënten niet gaar óf ze plakken vast.

Zet je steen daarom een half uurtje van tevoren in een oven op standje crematorium. Hoe heter, hoe beter. Haal ‘m voorzichtig uit de oven (vergeet je ovenhandschoenen niet!) en zet ‘m op de houder op tafel. 

Vaak blijft ‘ie wel een half uurtje goed op temperatuur, maar anders kun je er nog 1 of 2 branders onder zetten om ‘m wat langer heet te houden.

En een elektrische steengrill?

Ja, die moet je ook voorverwarmen. Gelukkig is dat een stuk makkelijker. Steek de stekker op tijd in het stopcontact en meestal is de steen na een minuut of 20-30 heet genoeg om op te grillen.

Tip: haal het vlees uit de koelkast!

Heb je vlees of vis in de koelkast? Haal het er dan alvast uit als je je steengrill aan het voorverwarmen bent. Dan kan het alvast op kamertemperatuur komen.

Vocht blijft dan tijdens het grillen namelijk beter in het vlees en je hoeft het minder lang te bakken om ook de binnenkant op temperatuur te krijgen. Op die manier voorkom je een droog en taai stukje vlees!