STEENGRILL SCHOONMAKEN: ZO DOE JE DAT!

steengrill schoonmaken

Zo, die steengrillsessie zit er weer op. Bordjes in de vaatwasser, bestek erbij en klaar. Maar dan moet je nog wel je steengrill schoonmaken…

Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Lees de gebruiksaanwijzing!

De ene steengrill is de andere niet. Daarom kun je het best even de gebruiksaanwijzing of handleiding erbij pakken. Daarin staat namelijk vaak wel hoe je het best jouw specifieke steengrill schoonmaakt.

Maar ben je dat boekje (net als wij) in een mum van tijd weer kwijt? Geen probleem. Met onderstaande tips wordt jouw steen altijd weer blinkend schoon.

In 3 stappen je steengrill schoonmaken

In no time weer een schone plaat.

 1. Veeg restjes af met een keukenpapiertje
  Met een steengrill heb je minder of zelfs helemaal geen boter of olie nodig. Dat scheelt een hoop vet en gespetter. Maar toch kunnen er wel kleine restjes achterblijven.

  Als de steen nog warm is, kun je die vaak met een keukenpapiertje er wel afvegen. Kleine moeite, groot resultaat.

 2. Week de steen in kokend water
  Kook een paar liter water en haal de steen uit het apparaat. Laat de grillplaat vervolgens een paar minuten weken in een grote, hittebestendige bak of in de gootsteen. Zo laten ook die onzichtbare restjes los.

 3. Maak de plaat schoon met een spons
  Veeg de losgeweekte deeltjes af en je steen is weer brandschoon. Gebruik hier de zachte kant van een schuurspons voor of ga voorzichtig met een (verf)krabber over de steen heen.

 

En nog 3 belangrijke tips

Een steengrill schoonmaken is gelukkig best makkelijk. Maar als je het niet goed doet, kun je de stenen plaat beschadigen. Met deze tips voorkom je dat:

 • Gebruik geen afwasmiddel of speciale ontvetters. Daarmee krijgt je grillplaat namelijk een heel dun, beschermend laagje. Goed tegen stof enzo, maar niet als je er nog een keer op wilt grillen…

 • Last van hardnekkige resten? Voeg dan wat soda toe aan het kokend water.

 • Laat de steen een paar dagen goed drogen. Als er nog water in zit en je zet de grill weer aan, gaat het water in de steen namelijk koken. Daardoor kan je steen barsten!

  Wil je morgen nog een keer steengrillen? Veeg ‘m dan alleen even af met een natte spons. Kun je daarna alsnog je steengrill schoonmaken door ‘m te weken!