GOURMETTEN ZONDER STANK (3 GOUDEN TIPS)

alternatieven voor gourmetten

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor die gourmetlucht in je huis. Daarom geven we je vandaag 3 tips voor gourmetten zonder stank.

3 tips voor gourmetten zonder stank

Hoef je morgen in ieder geval je gordijnen niet meer te wassen.

1. Zet de ramen open

Captain obvious here. Maar als je geen stank in je huis wil na het gourmetten, dan moet je het luchten terwijl je aan het gourmetten bent. Op die manier heeft die vieze lucht minder kans om zich te hechten aan bijvoorbeeld je stoffen bank.

Wordt het dan niet koud? Meestal niet. Je hangt toch met z’n allen boven een hete plaat. Dat is warm genoeg.

Als het echt vriest buiten, zet je het raam eventueel op de kiepstand als dat kan. Of je zet die roosters open. Alle beetjes helpen. Echt waar.

PS. Houd wel alle deuren zoveel mogelijk dicht. Je wilt natuurlijk geen gourmetlucht in je badkamer of slaapkamer!

2. Zet een pannetje met azijn op

Azijn neutraliseert vieze geurtjes. Wil je gourmetten zonder stank, dan kun je daar dus mooi gebruik van maken.

Hoe? Door een pannetje met azijn op het fornuis te zetten tijdens het gourmetten. Gewoon op een heel laag pitje laten sudderen. Simpel.

Heb je geen open keuken? Zet dan wat diepe borden met een laagje schoonmaakazijn op de verwarming. De azijn verdampt en gaat in de lucht vervolgens de vieze luchtjes tegen. 

Schijnt ook te werken met wasverzachter.

3. Gebruik olie met een hoog rookpunt

Met een hoog wat? Een hoog rookpunt. Dat is het punt waarbij de olie … ja, gaat roken. En dat zorgt onder andere voor de stank die we juist proberen te voorkomen.

Boter en olijfolie (extra vierge) hebben een laag kookpunt. Ergens tussen de 150°C en 180 graden°C. Een gourmetstel wordt vaak wel 190 graden en dus kan het zijn dat je dan meer rook krijgt.

Gebruik daarom tijdens het gourmetten eens zonnebloemolie, arachideolie of rijstolie. Die kunnen die hogere temperaturen wel aan.

Bonustip

Wil je echt gourmetten zonder stank in je huis? Gourmet dan bij een ander. Bijvoorbeeld bij je schoonouders 😉