10 IDEEËN VOOR VEGAN GOURMETTEN

vegan gourmetten

Vegan gourmetten is populairder dan ooit. Zeker nu we met z’n allen meer en meer plantaardig eten. Daarom zetten we 10 lekkere ideeën voor een vegan gourmet voor je op een rijtje.

Leuk en makkelijk om te maken!

1. Bonenburgers

Een klein burgertje mag niet ontbreken op de plaat. En die maak je natuurlijk gewoon zelf. Van bonen!

Laat hiervoor een blikje zwarte bonen uitlekken en prak ze met een vork fijn. Voeg een gesnipperd uitje en teentje knoflook toe en breng op smaak met zout en peper, gerookt paprikapoeder en komijn.

Vervolgens vorm je er burgertjes van. Als het mengsel een beetje nat aanvoelt, meng je er gewoon wat bloem doorheen!

2. Auberginesteaks

Of eigenlijk gewoon gemarineerde en gegrilde aubergine. Simpel, maar heel erg lekker.

Voor deze heerlijke auberginesteak snijd je de paarse groente in plakken. Die plakken laat je vervolgens minimaal 1 uur (!) marineren in een marinade van olijfolie, knoflook, zout, peper en een paar chilivlokken. Of een rood pepertje als je van pittig houdt.

3. Pompoensaté

Ook bij vegan gourmetten is de kans groot dat je pinda- of satésaus op tafel hebt staan. En daar hoort natuurlijk een lekkere saté bij!

Daarvoor kun je vegan kipstuckjes gebruiken, maar je maakt er net zo makkelijk eentje van blokjes pompoen.

Kook hiervoor de pompoenblokjes dan even 5 minuutjes voor, giet af en meng ze in een kommetje of schaaltje met ketjap, sambal (optioneel) een eetlepel olie. Rijg ze aan satéprikkers en ze zijn good to go!

4. Gevulde champignons

Champignons zijn sowieso al lekker op de gourmetplaat, maar door ze te vullen maak je ze nog nét even beter.

Vul ze bijvoorbeeld met vegan feta of een andere plantaardige kaas. Of maak een mengsel van rijst met fijngehakte spinazie, zongedroogde tomaatjes en een gesnipperd rood uitje. Wat je maar wil.

Bak ze dan wel even in je pannetje, zodat ook de bovenkant warm wordt en smelt!

5. Paddenstoelenshoarma

Je kunt paddenstoelen gebruiken om te vullen, maar je kunt er ook heel goed shoarma van maken! 

Snijd of trek dan een paar portobello’s en/of oesterzwammen en reepjes en meng ze met olie, een teentje knoflook en kant-en-klare shoarmakruiden. Kunnen ze zo de plaat op.

Tip: Een vegan knoflooksaus is hierbij natuurlijk wel een must!

6. Gemarineerde tofu & tempeh

De klassieke vleesvervangers! Tofu en tempeh hebben een lekker vlezige bite, maar ze smaken van zichzelf nergens naar.

Je moet ze dus eerst marineren. Bijvoorbeeld in een marinade van ketjap en sambal om er vervolgens mini-sateetjes van te maken. 

Maar laat ze ook eens een uurtje liggen in een mengsel van sojasaus, honing en gember of ga voor een mix van olijfolie, knoflook en rozemarijn om die blokjes tofu een kerstig smaakje te geven!

7. Courgettepizza

Courgettepizza’s zijn precies wat je denkt dat ze zijn: mini-pizza’s van courgette.

Hiervoor snijd je eerst een courgette in plakjes. Vervolgens bestrijk je die plakjes met tomatensaus en bestrooi je het geheel met wat vegan kaas.

Alleen nog even grillen in een pannetje tot de courgette gaar is en de kaas is gesmolten.

8. Nacho’s

Niet echt traditioneel, maar wel heel erg lekker … en leuk!

Vul eens een pannetje met nacho’s en je favoriete toppings. Denk aan kidneybonen, blokjes tomaat, maïs of een bosuitje.

Bestrooi met de vegan kaas die je over hebt van de courgettepizza’s en schuif dat pannetje een paar minuutjes in je gourmetstel om de kaas te laten smelten.

9. Vegan pannenkoekjes

Ook bij vegan gourmetten kunnen pannenkoekjes niet ontbreken.

Zet dus vooral een beslag van je favoriete plantaardige melk, bloem (wij raden tarwemeel aan!) en een klein snufje zout klaar op tafel. Schenk een beetje in een pannetje en bak de pannenkoek gaar.

Kinderen blij, jij blij. Win-win.

10. Gegrild fruit

Gegrild fruit is lekker om de smaakpapillen even te refreshen, maar doet het ook gewoon goed als vegan dessert!

En je kunt een heleboel fruitsoorten bakken. Probeer eens stukje watermeloen (lekker met sojasaus!) of leg een schijfje ananas op de gourmetplaat. Daar gaan de suikers lekker van karameliseren!

Bakbanaan of appel doen het ook goed. En wat je over hebt kun je dan weer bij die vegan pannenkoekjes gebruiken. Of je maakt er een fruitsalade van!

Bonus: kant-en-klare gourmetschotel

Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Bij de betere supermarkt heb je tegenwoordig namelijk ook complete vegan gourmetschotels.

Tuurlijk, vegan gourmetten is leuker met bovenstaande ideetjes. Maar even eerlijk, daar heb je niet altijd de tijd voor. Of zin in. Die vegan gourmetschotel is dan een mooie aanvulling!

Laatste tip

Gebruik een gourmetstel met eigen bakplaatjes zoals de luxe Bourgini Chef’s Dinnerparty of de iets goedkopere Princess Dinner4Two Pure. Daarmee kun je namelijk groenten, vlees en vis gescheiden houden. Een must als je gaat gourmetten met vleeseters!